Fysiotherapie in Enschede

Wanneer moet ik een podotherapeut inhuren?

Met de hond wandelen, een eindje hardlopen, een dagje shoppen of simpelweg van je bureau naar de koffieautomaat lopen. Geen hele bijzondere activiteiten om te doen op een dag toch? Dat zou je denken. Veel Nederlanders hebben dagelijks lichamelijke klachten bij het ondernemen van onschuldige activiteiten. Meestal vloeien deze klachten voort uit problemen aan de voet.  Mochten deze problemen herkenbaar zijn voor jouw dan wordt het misschien tijd om eens lang te gaan bij de podotherapeut.

Wender-19-760x295

Wat doet een podotherapeut?

Een podotherapeut behandelt alle klachten die veroorzaakt worden door de voet. De klachten kunnen ontstaan door een verkeerde loophouding of voetstand. Meestal ontstaan er dan klachten aan de enkel, knieën, heupen en/of rug. Kortom alle gewrichten en lichaamsdelen die worden ondersteund door de voet kunnen hinder ondervinden van problemen met de voet. Een verkeerde voethouding kan ontstaan op verschillende manieren, het kan gaan om een geboorteafwijking, vermoeidheid, overbelasting (meestal door sporten) of andere lichamelijke problemen. De podotherapeut kan verschillende maatregelen nemen om je van deze problemen af te helpen. Allereerst zal een analyse worden gemaakt van wat er precies verkeerd gedaan wordt door de patiënt.  Soms is het probleem te verhelpen door een andere houding aan te nemen, maar in de meeste gevallen zal je wat basisoefeningen moeten doen. In sommige gevallen zal de podotherapeut je adviseren om op maat gemaakte steunzolen te dragen in de schoenen.

Andere aandoeningen die de podotherapeut behandelt  zijn:

  • Teenaandoeningen
  • Nagelaandoeningen
  • Huidaandoeningen

Je moet hierbij niet denken aan kalknagel of een kleine schram op je voet die met een pedicure afspraakje opgelost is, maar de ernstigere problemen zoals bijvoorbeeld een ingegroeide teennagel.

Podotherapie in Nedrland

In Nederland mag je pas een podotherapeut genoemd worden als je de opleiding podotherapie hebt afgerond. Dat is wettelijk voorgeschreven en mede daarom staat de voetenzorg in Nederland zo hoog aangeschreven. De opleiding wordt in Nederland onder anderen aangeboden door Saxion hogescholen met locaties in Enschede, Deventer en Apeldoorn. Je kunt je daarna nog verder specialiseren o.a. tot sportpodotherapeut. 

Podotherapiepraktijk in Nederland

Het zit in Nederland vol met zelfstandige podotherapie praktijken. Van Rotterdam tot Den Haag en van Enschede tot en met Groningen, overal is een voetencentrum te vinden.  Je kan echter niet zomaar een praktijk openen. Daar moet je een certificaat voor hebben. Die kan je behalen bij de Nederlandse vereniging voor Podotherapeuten.

Verschil tussen podoloog en podotherapeut

De termen ‘podoloog’ en ‘podotherapeut’ worden doorgaans nogal eens door elkaar gehaald. Er bestaat echter wel een verschil tussen de twee. Zoals eerder genoemd mag je jezelf pas podotherapeut noemen nadat je de HBO-opleiding succesvol hebt afgerond. De titel ‘podotherapeut’ is een door de wet beschermde opleiding titel. De term ‘podoloog’ is niet beschermd en iedereen kan zich feitelijk zo noemen. Dus ook de plaatselijke schoenenverkoper aan de Coolsingel in Rotterdam kan zich zo noemen.