pexels-anna-shvets-7257847

Wat te doen tegen condens op de ruiten?

De afgelopen tijd is het erg koud in Nederland. Met de torenhoge energieprijzen is dat voor veel huishoudens in Nederland een groot probleem. Zelf woon ik in een erg slecht geïsoleerd huis. Ik merk dat ik de laatste tijd vaak te maken heb met condensatie op mijn ruiten. Zelf wist ik niet waar dit door kwam. Ik ben daardoor eens op onderzoek uit gegaan. In dit blog deel ik mijn bevindingen.

Wat is condensatie?

Condensatie is simpel gezegd vocht die aan de binnenkant van je ramen zit. Dit fenomeen doet zich voor als warme lucht afkoelt en op koude plekken gaat zetten. Met de koude temperaturen in Nederland komt vocht binnenkant raam nu vaak voor. Soms kan het goed ventileren van de ruimte het probleem al verhelpen, maar dat is helaas niet altijd het geval.

Glas kan ook lek zijn

Het klinkt misschien als iets wat niet bestaat, maar glas kan daadwerkelijk lek zijn. Als er vocht aan de binnenkant van je ruiten zit is dat vaak het gevolg van lek glas. Dit is slecht nieuws omdat het naast slecht zicht ook zorgt voor een hogere gasrekening. Het goede nieuws is dat het wel te repareren is, waardoor je de ruit niet volledig hoeft te vervangen. In het geval dat je bezig bent met het beter isoleren van je huis en de ruiten wel wilt vervangen, dan zou je dit met HR++ glas kunnen doen. Dit zogeheten tripple glas zorgt voor een hoge warmte-isolatie van het huis, waardoor je gaat besparen op de energierekening.

Hoe werkt zo’n reparatie?

Het kan dus voorkomen dat alleen het goed luchten van de ruimte niet voldoende is. Het lekke glas moet dan repareert worden door een expert. De expert boort dan een paar super kleine gaatjes in de hoeken van het glas. Onder druk wordt daarna de binnenzijde gespoeld en gereinigd. Na ongeveer twee weken zal de condens aan de binnenzijde van de ruit zijn verdwenen. De gaatjes worden weer gevuld met een soort filters, waardoor de binnenzijde vocht- en vuilvrij blijft. Deze gaatjes zijn bijna niet te zien en de filters sluiten naadloos aan op het glas, waardoor z’n reparatie bijna niet waarneembaar is.